A rgi idkben hshagykedden mindent igyekeztek elkszteni, megfzni s megenni, ami a kamrban maradt s amit az elkvetkez bjt idejn tilos volt elfogyasztani (pl. tojs, zsr). Ebbl a bjt eltti lakombl az angolszszoknl palacsints nap lett, a bjt eltti kedden palacsintval nnepelnek, kszlnek fel a szksebb napokra. A palacsinta-napon mindenki palacsintkat st, palacsintadobl s -ev versenyeket rendeznek, megvendgelik egymst.
A angol palacsintrl az els rsos emlkek 1439-bl szrmaznak; rgen a tsztt srrel ksztettk. A francik palacsintja, a crepe sokkal kisebb, mint a mink, ropogs, des; vaj, cukor, citroml s likr is van benne. Az orosz palacsinta, a blini egszen picike, gyakrabban tltik ssra; kavirral, tejfllel, krmes sajttal vagy savanyks dzsemmel. A mexikiak tortilljba a tltelk babbl, hsos ragubl s csps paradicsomszszbl kerl. Az amerikai palacsintk vastagabbak, gyakran reggelire ksztik el, s juharsziruppal ntik le.
A palacsintadobls szinte kln sportt ntte ki magt; bajnoksgokat is rendeznek belle. A vilgrekordot a lipcsei Ralf Laue tartja, aki egy palacsintt kt perc alatt 416-szor tud megprgetni a levegben. A maratoni doblsban Mike Cuzzacrea tartja a cscsot, aki 3 ra kt perc 27 msodpercig tud prgetni folyamatosan egy palacsintt. A vilg legnagyobb palacsintjt 1994-ben Rochdale-ben stttk ki, 15 mter volt az tmrje, 3 tonna a slya, s kb. 2 milli kalrit tartalmazott.
A palacsintban az a legjobb, hogy ahny hz, annyifle tltelkkel ehetjk, s mg az elksztsi szoksok is nagyon vltozatosak. Az alappalacsintt des vagy ss tltelkkel kenhetjk, rakhatjuk, hajtogathatjuk, tekerhetjk, a lehetsgek vgtelenek.
Palacsinta (egyszer alaptszta)
Hozzvalk (2-8 szemlyre): 25 dkg liszt 3 tojs 3 dl tej 1 evkanl porcukor olaj vagy zsr szdavz s
A felttt tojsokat keverd el a porcukorral, egy csipet sval, a tejjel s a liszttel. Ha szksges adj hozz annyi szdavizet, hogy krlbell tejszn srsg, csommentes tsztt kapj. A masszt pihentesd legalbb fl rt, majd serpenyben ssd pirosra a palacsintk mindkt oldalt. (A jelzett mennyisg 18-20 palacsinthoz elegend.)
A ss palacsintatszta ugyangy kszl, csak a cukor kimarad belle s esetleg egy picit tbb st kap. Ha nem teflonos ednyt hasznlsz, akkor az des palacsintnl is clszer elhagyni a cukrot, ugyanis attl a tszta hajlamosabb lesz a letapadsra, odagsre. Knnyebb tsztt kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szdavizet hasznlsz.
Palacsinta stse
HAGYOMNYOSAN, SERPENYBEN A palacsintastben hevts leheletnyi zsiradkot, vedd le a tzrl, s egy merkanlbl csurgasd a tsztt az edny kzepre, kzben a stt billentve, folyasd krbe a tsztt, amg egyenletesen befedi a serpeny aljt. Az ednyt tedd vissza a tzre s ssd a palacsinta mindkt oldalt pirosra. (A serpenyt idnknt megrzhatod, hogy a palacsinta le ne sljn. A tszta megfordtshoz - ha mg nem megy a rptben fordts - valamilyen szles, lapos laptot hasznlj.) Minden tsztamerts eltt keverd fel a masszt, hogy egyenletes maradjon a srsge.
SZAGTALANUL A palacsintastsbl fakad nehz olajszag szmzhet a konyhbl, ha teflonserpenyt hasznlunk s a stshez szksges 2-3 evkanlnyi olajat kzvetlenl a tsztba keverjk.
CSSZTATVA Ekkor a kzel ceruzavastagsg palacsintt csak az egyik oldaln stjk pirosra, majd a serpenybl egy vajjal kikent tnyrra cssztatjuk. Amg a kvetkez palacsinta sl, az elz sletlen felt megkenjk (szrjuk, locsoljuk) a recept szerinti tltelkkel. A kvetkez palacsintt mindig az elzre cssztatjuk, amg van mivel nvelni a halmot. Az utols palacsintt a slt oldalval felfel tesszk a tbbire. A vgn a palacsintatortt kzpmeleg stben 8-10 percig stjk, majd cikkekre vgva, vanlis cukorral meghintve tlaljuk. |